Kristin Kvamm-Lichtenfeld

Jeg har jobbet som fruktrådgiver i NLR siden 2014 og alltid trivdes med det.

Hvordan er det å ha et økologisk førsteråd? Mitt aller første økologiske førsteråd var i 2014, hos en bonde som var på vei til å overta en gård hvor det tidligere var drevet med grovfor og saueproduksjon. Det første vi gjorde var å ta jordprøver på de ulike feltene han ville dyrke epler og plommer på. Jordprøvene er utgangspunktet når NLR Vest lager gjødselplaner til bonden. Spesielt når man driver økologisk er gode gjødselplaner vesentlig, slik at man legger et godt fundament for langsiktig bruk.

Når man driver økologisk, er det færre plantevernmidler tilgjengelig, og vi må legge ekstra stor vekt på forebyggende tiltak og god agronomi. Da må vi for eksempel plante sorter som er mer motstandsdyktige mot sykdom og infeksjon. Bonden må bruke mer tid i feltet og holde øye med utviklingen slik at tiltak kan settes inn tidligere, før utfordringene blir et problem.

Det gikk veldig bra for denne bonden som nå har drevet økologisk i mange år. Etter dette første besøket har jeg hatt mange økologiske førsteråd på mange ulike gårder, mest i Hardanger, Kvam og Kvinnherad.

På besøk hos bonden er det mye vi trenger svar på, for eksempel hvordan været varierer i løpet av sesongen i området. Hvordan er lysforholdene i de ulike feltene? Hvor bratt er terrenget? Vi må ha tid til å tenke gjennom spørsmålene og gå gjennom vilkårene som følger med økologisk drift. I tillegg er vi alltid åpne og lytter til forslagene som kommer fra bonden. Det er tross alt bonden sitt livsverk det dreier seg om, og det må drives under de forutsetningene som finnes.

Det er også viktig å ta med i beregningen at det kan bli mye jobb i perioder, og da er det vesentlig å kunne få nok hjelp. Er man heldig har man gode naboer som kan bidra både med kompetanse og hender. Noen har familie som kan hjelpe, mens andre må ansette sesongarbeidere som hjelper til når arbeidsmengden er størst.

Den siste gangen jeg var på et økologisk førsteråd var det verken epler eller plommer, men haskap, også kalt honningbær, som fristet mest. Dette var noe bonden kom frem til gjennom rådgivingen. Denne bonden er helt i oppstartsfasen, og skal plante litt av arealet i 2022. Selv ble jeg kjent med haskap i 2010 da jeg jobbet på forsøksgården på Njøs.

Kunne du tenke deg et gratis økologisk førsteråd? Da kan du fylle ut bestillingsskjemaet under, så tar en av våre dyktige rådgivere kontakt med deg for å avtale besøk.

Bestillingsskjema økologisk