Forsøkene er finansiert ved NLR Grøntmidler.

I samarbeid med NLR Agder har NLR Øst prøvd ut aktuelle midler mot agurkbladskimmel i frilandsagurk. Vi har flere midler som er godkjent mot agurkbladskimmel, men liten kunnskap om hvilke midler som er mest effektive. Vi har betydelige avlingstap dersom angrep kommer tidlig og får etablert seg i feltet.

Det ble lagt ut to felt, ett i Øst og ett i Agder, begge med ett gjentak. Feltene ble sprøytet før påvist smitte siden alle midlene virker best forebyggende. I Øst ble agurkbladskimmel påvist 10. august, på Agder ble det ikke registrert noe angrep.

Agurkbladskimmel ble første gang påvist på friland i Norge i 2000, neste gang i 2010, deretter nesten hvert år, men oftest i siste halvdel av august. De siste årene har angrepet kommet tidligere, fra slutten av juli, og er et økende problem.

Feltvert
Agukbladskimmel 1
Middel mot agurkbladskimmel i frilandsagurk, Trond Kristoffersen, Rygge 2022. Vurdering % smitte av agurkbladskimmel 10., 18. og 25. august.
Agurkbladskimmel
Middel mot agurkbladskimmel i frilandsagurk, Trond Kristoffersen, Rygge 2022. Vurdering av nekrose 25. august.

Et forsøk uten gjentak er lite å gi råd etter, så vi håper å gjenta forsøkene i 2023. Med tanke på at det kun er lov til å bruke Previcur Energy to ganger i sesongen kan det lønne seg å starte forebyggende behandling med Ranman Top og spare Previcur til det meldes om fare for angrep av agurkbladskimmel. Aliette er også et greit alternativ. Amistar kan blandes med Ranman Top, for også å beskytte mot agurkbladflekk. Vi vil i videre forsøk ikke benytte Amistar alene mot agurkbladskimmel.