Målet med forsøkene i grønnsaker var å se om en kunne gjødsle med fin dolomittkalk, Calsiprill eller gips som Ca-kilde til rotpersille og pastinakk. Vi ville se om vi så ulikheter i indre kvalitet med de ulike kalsium-kildene. Tilsvarende forsøk er blitt utført i potet i samarbeid med NLR Viken. Siri Abrahamsen har analysert resultatene og skrevet rapport som kan i sin helhet leses på våre nettsider. Kort oppsummering under.

Feltvert

Oppsummering

I rotpersillefeltet ble spredning utført på våren da produsenten på høsten ikke hadde klarlagt hvor persillen skulle dyrkes i 2021. I potetforsøkene i 2021 ble Hagekalk (Agri Dol Granulert), Calsiprill eller gips spredd høsten 2020.

I persillefeltet kan det se ut til et svakt høyere innhold av kalsium i bladene der det er gjødslet med Calsiprill. Tilførsel av kalsiumgjødsel har ikke gitt sikker påvirkning på avlingsmengde eller kvalitet og hvithet på persillerøttene ved høsting. Det ble en del råte på lager, så færre røtter enn planlagt ble gjennomskjært etter lagring og vekttapet generelt var større enn normalt. Vekttapet på lager varierte, men det var ingen sikre forskjeller mellom behandlinger. Det var heller ingen sikre forskjeller mellom behandlinger på frisket på røttene og utvendig sykdomsangrep, ei heller på vurderingene av farge, råte, hulrom og svampvev etter gjennomskjæring av røttene.

Vanskelig å si noe sikkert om forskjellene i næringsstoffinnhold i persillerøttene da det kun er tatt ut leddvise prøver. Men det kan se ut til svakt økt kalsiuminnhold ved 30 kg Ca/daa gitt som Calsiprill og gips, og største mengde med kalsium ser ut til å ha gitt litt høyere innhold av magnesium i persillerøttene. Kobber- og jerninnholdet i røttene er lavere ved alle gjødslingene med kalsium. Kaliuminnholdet er lavere i rota der en har gjødslet med Agri Dol.

I persillefeltet ser det ut til at Mg-Al har økt der en har tilført Agri Dol. Det samme ser en i sammendrag av jordanalysene fra alle felt. Ca-Al verdiene i jordanalysene avspeiler ikke den ulike kalsiumgjødsling i potetfeltene, men i persillefeltet er det høyere Ca-Al tall der det er tilført Ca-gjødsel enn uten. I gjennomsnitt for feltene er det ingen sikre forskjeller i Ca-Al verdier i jorda etter høsting etter de ulike kalsiumgjødslingene.