Stine Huseby

Jeg har jobbet som rådgiver for frukt- og bærprodusentene i Indre Sogn siden desember 2012. Bær og moreller har vært hovedområdet mitt i noen år nå. De siste par årene har det likevel blitt litt tid til epler, pærer og plommer også.

Fruktrådgivere maser gjerne om vanning uansett hvordan sesong er. Det starter i mai og gir seg ikke før utpå høsten en gang. De sesongene vi slipper å snakke om hvor viktig vanning er, de liker vi ikke, for da er det som regel alt for mye av det gode.

Hva er det egentlig vannet gjør i plantene som er så viktig? Hva skjer når et frukttre blir tørkestressa? Her får du en kort innføring i et stort og viktig tema.

Vannets rolle i et frukttre

Næringstransport. All transport i plantene foregår ved at stoffene først blir løst i vann. Næringsstoff som nitrogen og kalium transporteres i vannet fra rot og opp til blad og frukt. På høsten går transporten motsatt vei, fra blad til grein, knopp eller rot.

Biokjemi. Planteceller er fylt med vann og alle biokjemiske prosesser som foregår i planten skjer med vann rundt seg. Mange av disse reaksjonene forbruker også vann. For eksempel fotosyntesen, der vann og karbondioksid blir til sukker og oksygen.

Saftspenning. Vannet inni cellene holder de saftspente. Vi har alle sett planter som har mistet all saftspenning. Potteplanter er i enkelte hjem spesielt utsatt for dette.

Vekst. Saftspente celler kan utvide seg og så lager de tykkere cellevegger. Det er dette som er plantevekst. Celler uten nok vann kan ikke vokse og bli større. Vann er derfor spesielt kritisk på forsommeren, når veksten i feltet er på sitt sterkeste.

Avkjøling. På dagtid, så lenge planten har nok vann, vil det hele tiden fordampe vann ut fra bladene. Dette kjøler ned bladoverflata og er spesielt viktig på varme dager. Hvis lufta rundt bladene blir for varm, vil planten lukke seg og fotosyntesen stopper opp. Det vil vi unngå.

Reaksjon på tørkestress

Trærne prøver å regulere vannopptaket etter hvor mye som er tilgjengelig i jorda. Hvis de ikke kan ta opp mer vann lukker de spalteåpningene i bladet slik at fordampingen stopper. Dette hindrer uttørking, men gjør at fotosyntesen blir hemmet. Den er nemlig avhengig av at CO2 kommer inn gjennom spalteåpningene og at oksygen kan slippe ut. Ved tørkestress slutter altså plantene å produsere sukker, saftspenningen går ned og det skjer heller ingen ny vekst.

Kortvarig tørkestress er sjelden kritisk. Et mildt tørkestress kan til og med være positivt i enkelte perioder av en vekstsesong fordi det fremmer reproduksjon og dermed blomsterknoppdanningen for neste år.

Tørke på feil tidspunkt, eller langvarig tørkestress, er derimot ikke bra. Bevisst tørkestress skal alltid brukes med forsiktighet i eple, risikoen for å redusere fruktstørrelsen er ganske stor.

Vann viktig på forsommeren

I fruktproduksjonen er vi spesielt opptatt av å ha nok vann fra rett etter blomstring og fremover. Når befruktningen har skjedd i blomsten starter celledelingen. Etter at en ny celle er dannet så skal den vokse. Det er viktig at fruktveksten kommer tidlig i gang, men hvis cella ikke er saftspent kan den ikke vokse.

I samme periode skjer det også mye bladvekst. Bladene er ganske følsom for vannmangel og det skal lite til før bladveksten stopper opp, Siden vi ønsker mest mulig bladareal per frukt er det derfor spesielt viktig å gi trærne nok vann i mai og juni.

Sitter du nå og lurer på om trærne dine fikk nok vann i år? Da kan det være lurt å gå til innkjøp av vannmåler i løpet av vinteren. Den kan fortelle når trærne trenger vanning og kanskje like viktig, når de ikke trenger det.