Fredrik Fjose

At jeg skulle bli vestlending var nok ikke en tanke som streifet meg da jeg vokste opp på et småbruk i Degernes utover åttitallet.

Jula nærmer seg med stormskritt, utenfor er det akkurat slik jeg liker det; hvitt. Men om det varer til jul er fortsatt usikkert. Takk for samhandling og samarbeid i året som snart er blitt historie. Jeg ser fram til videre godt samarbeid neste år!

Vi legger bak oss et spennende, men også krevende år. For egen del startet reisen med NLR i jula 2021 da jeg ble kjent med organisasjonen i forbindelse med min egen rekruttering til jobben som daglig leder. At NLR i 2023 står foran et veiskille, var det kanskje ingen som forventa på nyåret i 2022. Avtalepartene i landbruket og stortingsvedtaket knytta til jordbruksoppgjøret 2022 stiller krav til NLR om å organisere seg i én juridisk enhet. Som ny leder har det vært bratt læringskurve både med å bli kjent i NLR Vest, men også organisasjonen som helhet. Det har blitt jobbet godt internt i NLR for å kunne svare landbruksdepartementet i henhold til avtalen, og det blir spennende med alle årsmøter som finner sted utover senvinter og vår. Med bonden i fokus og på jakt etter kostnadseffektive løsninger med lokal og regional tilstedeværelse, velger jeg å være positiv på vegne av vestlandsbonden også i et lengre perspektiv.

Når man ser tilbake på året som snart er gått, er det ikke til å unngå å ta med at Europa er i krig. Krigen i Ukraina er en forferdelig hendelse som minner oss om at vi ikke kan ta alt for gitt. Lidelsene påvirker oss på flere vis. Det menneskelige aspektet, der innbyggerne i et land må slåss for frihet og det å være selvstendig, har gitt oss mange ting å tenke på. Et annet aspekt er kostnadsøkningen som både privatpersoner og næringslivet merker godt. En energikrise der drivstoff, gass og strøm har fått en prisøkning større enn noen gang før. I landbruket har vi heldigvis strømstøtte, selv om en del virksomheter treffer taket på støtten. I tillegg er det bedrifter rundt landbruksproduksjon som ikke får støtte, så det har vært og vil være utfordrende. I NLR merker vi dette med en økt interesse for å utnytte gårdens ressurser. Bruk av solceller, legge til rette for bioenergi eller er det grunnlag for et biogass-anlegg på gården? Garden som energiprodusent gir deg mer innsikt om tema.

Gjødselprisene har vært ustabile og det er vrient å vite hvordan de vil utvikle seg i 2023. Våre samarbeidspartnere sier at det vil bli svingninger på pris. Artikkelen Kva med gjødselsituasjonen framover gir mer informasjon om dette. Det er andre forhold som påvirker produksjonskostnad og volum i dag enn tidligere. I samarbeid mellom produsent og rådgiver kan det legges til rette for best mulig utnyttelse av egen gjødsel, sikre god agronomi og best mulig jordhelse. Her finner du oversikt over Tilsette i NLR Vest som kan bistå deg med det du trenger i din produksjon.

Har du hørt på Vestlandsbonden, en NLR Vest-podkast? Her får du økt din kunnskap om relevante og spennende tema. En PODKAST fra NLR Vest blir kanskje det du har på øret når siste innspurt til jul gjøres klar? Den kan i alle fall anbefales. Siste utgave er knytta til «Landbruksplast, utfordringer og muligheter», der Kari Sigrun Lysne er gjest. God lyttings!

Det ligger muligheter i å tilpasse seg det markedet etterspør. Klima, natur og miljø står høyt på lista både lokalt, nasjonalt og i europeisk samarbeid. Det at vi i landbruket tilrettelegger for best mulig utnyttelse av ressurser og tar vare på naturen rundt oss vil få enda større oppmerksomhet i fremtiden. 19. desember ble det inngått en global naturavtale på FNs naturtoppmøte i Canada, ambisjonen var å få på plass et globalt rammeverk for biologisk mangfold, en «Parisavtale for naturen». Dette sier meg at det ikke bare er klima som kommer til å stå på agendaen i tida fremover. Jeg er stolt av arbeidet som gjøres og syns det er bra at landbruksnæringa tar grep for å optimalisere en landbruksdrift med minst mulig klimaavtrykk. Samtidig er det viktig at vi i Norge kan produsere mat der det er mulig å produsere mat, så rammevilkår for klimakalkulatorer og lignende måleverktøy må tilpasses norske forhold. Du kan lese mer om temaet i artikkelen Kva er klimarådgjeving?.

Det er faktisk ikke mulig å skrive en julehilsen uten å snakke om bonden selv. Det viktigste for en gård er at driveren er i drift! Det er i gode tider når det går bra at en kan bygge et nettverk som kan brukes når det ikke går bra. I artikkelen Ta vare på nettverket ditt får du noen veldig gode tips på hvordan du kan sikre god bondehelse. Så hvis du vil gjøre meg en tjeneste før du går inn i julemodus så er det å lese og vurdere våre føre-var-råd om god bondehelse!

Ta vare på deg selv og dine nære, gi gjerne litt ekstra oppmerksomhet til noen rundt deg i jule- og nyttårshøytiden. Jeg vil benytte anledningen til å ønske alle medlemmer og samarbeidspartnere av NLR en riktig god jul og et godt nytt år!

Beste hilsen Fredrik Fjose, daglig leder i NLR Vest

Photo Lab Fir Needles Photo Frame 20221214 123805