Gjødsling til 3. slått

26.07.2018 (Oppdatert: 11.12.2018) Lise Austrheim

Etter en svært tørr sommer er det mange som mangler mye grovfôr. Vårt råd er derfor at alle gjødsler opp til 3. slått, selv om en del av dere tidligere ikke har hatt tradisjon for det. Og så får vi håpe på noe oppholdsvær i september også, slik at det går an å få tak i fôret.

Har du planer om å få ut noe husdyrgjødsel nå, bør du blande i mye vatn, minst 1:3 gylle og kjøre den ut så fort som mulig etter slått, slik at det blir mist mulig tilskitning av blader og fare for sviskader og stort ammoniakktap.

Vi får nå mange telefoner fra de som er ferdige med 2. slått og som ser at det er meldt regn til helga og som lurer på om de bør gjødsle til 3. slått, eller om det er igjen nok gjødsel i jorda til en god gjenvekst. Noen ser fortsatt hvite gjødselkorn mellom grasplantene fra forrige gjødsling og tror at gjødsla ikke har løst seg opp. Men det skal bare litt nattedogg til, før det blir hull i coatingen/talkumskallet og næringsstoffene går ned i jorda. Transporten videre nedover til de djupeste røttene derimot, er svært begrenset på grunn av manglende nedbør.

 

Har du planer om å få ut noe husdyrgjødsel nå, bør du blande i mye vatn, minst 1:3 gylle og kjøre den ut så fort som mulig etter slått, slik at det blir minst mulig tilskitning av blader og fare for sviskader og stort ammoniakktap.

 

Når det gjelder mineralgjødsel er vårt råd å kjøre ut 20-25 kg/daa OPTI-NS nå, i hvert fall på de teigene med forholdsvis ung eng og stort potensial for gjenvekst og som det går an å få slått i september selv om været slår om før den tid.

 

En del av gjødsla som ble gitt til 2. slått er fortsatt tilgjengelig for plantene, men den ligger i de øverste cm av jorda. Vi regner med at det i de fleste tilfeller er nok fosfor og kalium, men at det er behov for nitrogen. Hvis du ikke brukte husdyrgjødsel til 2. slått og heller ikke skal ut med det nå, har kaliumfattig jord, og så mange brune bladspisser i graset før 2. slått, kan det være et tegn på kalium-mangel og du bør da vurdere 25-2-6 i stedet for OPTI-NS til tredje slått.

 

I den siste prisoversikten vi har fått fra Felleskjøpet oppgir de prisen til OPTI-NS til 2,85 kr/kg, mens Fullgjødsel 25-2-6 ligger på 3,74 kr/kg. Skal du gjødsle med 20 kg/daa, betyr det at det vil koste deg 18 kr/daa mer å velge 25-2-6 i forhold til OPTI-NS. 

 

Noen tenker kanskje at det er lurere å bruke kalksalpeter nå enn OPTI-NS, ettersom kalksalpeter virker veldig fort fordi alt nitrogenet er i form av nitrat som er direkte tilgjengelig for plantene. Kalksalpeter inneholder 15,5 % nitrogen i form av nitrat, mens OPTI-NS inneholder 27 % nitrogen, der 13,5 % er i form av nitrat og de andre 13,5 % er i form av ammonium. Gjødsler du med 20 kg/daa OPTI-NS vil du få 5,4 kg N/daa. For å få ut 5,4 kg N/daa ved bruk av kalksalpeter, må du opp i 35 kg/daa og det vil koste deg nesten 34 kr mer pr dekar og det eneste du oppnår er at en litt større andel av nitrogenet er i form av nitrat.   

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.