Vårbefaring av teigene og vurderinger under vegs

04.03.2019 (Oppdatert: 08.03.2019) Lise Austrheim

Nå når vinteren er på hell, og før våronna tar til, er det rett tid for en liten befaringsrunde på teigene. Ta med deg blyant og papir, eller mobilen med en egnet app, så du kan notere det du observerer og vurderinger du gjør deg.

  • Er det fortsatt tele i bakken? Er det stor forskjell på teigene?
  • Hvis det er det fritt for snø og tele, og graset begynner å få grønn farge, bør du begynne å tenke på spreiing av husdyrgjødsel. Det er nesten alltid en stor fordel og være tidlig ute med husdyrgjødsla. Nitrogenet i husdyrgjødsel er først og fremst i form av ammonium, og det må være en viss temperatur i jorda før bakteriene kommer i gang med å omdanne ammonium til nitrat. Plantene kan ta opp nitrogen både i form av ammonium og nitrat, men det er bare nitrat som lett kan gå tapt hvis en er veldig uheldig og får styrtregn rett etter spreiing.
  • Ser overvintringa ut til å ha gått greit? Vi kan fortsatt få snø og is i mars, men ……
  • Har graset startet opp veksten? Grav litt og sjekk om det er kvit farge på røttene, da er de i gang. Er du i tvil om det er liv i graset, da kan du spa opp litt grastorv og sette på avispapir inne i lys og varme. Det bør begynne å komme grønne spirer i løpet av noen få dager.
  • Hvordan ser attlegga fra i fjor ut? Ser de litt gresne ut, bør du vurdere isåing med raigras eller engfrøblanding.
  • Er det andre teiger, eller deler av teiger, som trenger isåing? Isåing bør skje tidlig.
  • Danskene gir råd om isåing hvis det mangler gras på 5 % av arealet. Er det en del kvitkløver i enga/beitet, regner de med at utløperne til kvitkløver kan tette igjen bare flekker, men hvis 10 % av arealet mangler gras/kløver, anbefales det isåing også på slikt areal.
  • Ligger flerårig raigras som et tett sammenfiltret teppe? Da kan en runde med langfingerharv (Einböck/HE-VA), men uten såfrø, stimulere til oppstart av graset og føre til økt busking.
  • Se etter problemugras og vurder om det er behov for tidlig sprøyting, f.eks. hvis det har kommet inn mye vassarve i 1. års eng.
  • Skal du brakke før fornying er det viktig at du ser etter og kjenner igjen kveke og venter til den har fått 3-4 blader før du sprøyter. Brakker du for tidlig, kan kveka lett komme igjen, for den har et stort rotsystem og lever på opplagsnæring et godt stykke ut på våren. Effektiv virkning av glyfosat/Roundup er avhengig av at middelet blir tatt opp av bladverket og ført ut i de ytterste rotspissene.

 

Lykke til med våronna.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.