Når vi snakker om virus her, så snakker vi om PVA og PVY, og de kan gi følgende utfordringer:

  • Redusert avling
  • Kvalitetsproblemer med misform og sprekker i knollene
  • Gjøre plantene mer utsatt for andre sykdommer som blant annet svartskurv

Virussykdommene PVA og PVY spres ikke av seg selv, men de er avhengig av en vektor (en annen organisme som tar smitten fra plante til plante). Det er bladlus som fungerer som vektor for virustypene. Jo flere smitta settepoteter, jo større en sjansen for spredning.

Vi ser en del lus også i år, noe som igjen betyr at vi kan ha fått en spredning av virus. Det kan derfor være fornuftig å ta ut virusprøver av eget oppformert materiale i løpet av høsten, for å gjøre en vurdering rundt mulig innkjøp av nye settere (dersom virusnivået er høyt). Sertifiserte settepoteter er testet for virus, og har gjerne en høyere kvalitet.

Potet med virus
Virus ses på bladverket som nedsatt vekst, gjerne litt krøllete og mosaikkfargede blader. Ikke alle sorter viser symptomer på bladverket like godt, og det kan allikevel være en del virus i planta. Bilde: Borghild Glorvigen

Når anbefaler vi å teste egne settepoteter?

  • Dersom en ønsker å bruke egne settepoteter, men er usikker på virusnivået. Skal frøet skiftes ut?
  • Dersom en har flere partier av samme sort, og ønsker å finne ut hvilket parti som er best. Ta en test av de ulike partiene, og finn det partiet med lavest virusinnhold.

Uttak av knoller til virustesting

Potetknoller som skal sendes inn for virustesting av PVY og PVA tas helst ut i åkeren før høsting eller fra sorteringsbordet på potetopptakeren. Det er også mulig å ta ut prøver fra kassene på potetlageret, men denne metoden anbefaler vi ikke, da det er vanskeligere å ta ut ei representativ prøve.

Potetene må være vasket og tørket før sending. Hver knollprøve er på 110 knoller. Det er viktig at prøva på 110 knoller er representativ for de potetene man ønsker å bruke som settepoteter. Det vil si at:

  • Potetene må tas fra den åkeren, eller fra den delen av åkeren, som man har tenkt å ta ut settepoteter fra. Planlegger man å ta ut settepoteter fra flere åkre, bør det tas ut ei prøve fra hver av åkrene. Dette fordi det kan være store variasjoner i smittenivået på de forskjellig jordene. Det er viktig å bruke settepoteter fra åkeren med minst virussmitte. Avstand til naboens potetåker er en viktig faktor som kan gi forskjeller i smittenivå, selv om settepotetmaterialet opprinnelig var det samme.
  • Knollene i prøva må være i den størrelsen som skal brukes til settepoteter neste år når de er høstet. Avhengig av smittenivået av virus i en åker kan det være store forskjeller på smittenivået i små og store knoller. Planter med smitte av PVY og/eller PVA er ofte mindre enn resten av plantene i åkeren. Disse plantene produserer også små knoller, som da har et høyt smittenivå av virus. Små settepoteter er derfor mindre egnet enn de litt større fra en potetåker med virussmitte.

Kontorene i NLR Øst kan bidra med samling og transport av virusprøver til Ås. Leveringsfristen bruker vanligvis å være i starten av oktober.

Lus pa potetblad
Bladlus sprer virus. Vi ser en del bladlus i år, noe som kan tyde på spredning. Bilde er tatt i Solør i starten av august.