Småpotet er i vinden i markedet, og stadig flere produsenter vil prøve seg på dette. Noen aktuelle sorter er Celandine, Anouk, Danique og Colomba. Celandine har oval knollfasong, mens de andre er runde. Colomba kan vokse veldig fort på slutten, så vær obs på å høste i tide når mest mulig småpotet er målet.

Mange spør seg hva som skal gjøres annerledes ved småpotetdyrking enn ved vanlig matpotetdyrking. Som med det meste annet er det lurt å prøve og feile for å høste egne erfaringer, men her er noen tips. Generelt gjelder at man ønsker høyt knollansett for å få mange små knoller framfor få store:

  • Vanning i knolldanningsperioden er veldig viktig – kanskje det viktigste – for å stimulere til høyt knollansett. Jevn vanning videre i vekstsesongen er også avgjørende for et godt resultat, som ved all potetdyrking.
  • Liten setteavstand og store knoller gir også høyt knollansett, skjønt det blir en avveiing siden dette også er oppskriften på lav avling. Gå i hvert fall ned på setteavstand helt til 12-14 cm. For de fleste vil redskapen være begrensende – gå da så langt ned du kommer.
  • Grunngjødsling: Flere har god erfaring med å legge seg på settepotetgjødsling, opp mot 10 kg N. Et godt utgangspunkt er 60-70 kg 12-4-18. Pass på å ikke gjødsle for mye, så det ikke blir for tidlig ferdig eller for stort. Colomba bør man kanskje gjødsle ekstra restriktiv, siden denne vokser veldig fort på slutten.
  • Startgjødsel med Opti Start NP kan være en fordel, spesielt i kald jord. Mye N og P er bra for knollansettet.
  • Bladgjødsel med Solatrel i knolldanningsperioden (rosettstadiet), for ekstra P kan også være en fordel.
  • Høst i tide, før knollene blir for store! Grav i åkeren og følg godt med på slutten.

Kort oppsummert: Edruelig grunngjødsling, sette tett nok, følge opp med vanning og høste i tide!

Anouk
Anouk er en aktuell sort for småpotetdyrking, men man kan lykkes med mange andre sorter, som Colomba, Solist, Celandine, Danique og Folva.