Arten konkurrerer med kulturplantene om lys, næring og vann, og har svært stor formeringsevne. Ei plante produserer vanligvis 40-50 frø, og planten slipper frøa før kornet du dyrker er modent, dermed er det fare for stor formering dersom du først har fått inn floghavre på et areal, og bekjemping må iverksettes umiddelbart. Start med å gå i åkeren 14 dager etter skyting for kulturveksten, og gå flere ganger i løpet av sesongen for å plukke evt flere floghavreplanter som kommer opp gjennom sesongen.


Kjennetegn

Floghavre har lange og mjuke strå, åpen risle med slappe greiner, og rager ofte (men ikke alltid) over kulturveksten. Vanlig havre har mer opprett stilling, tettere risle med mer oppstående greiner. Floghavre har alltid snerp på alle korn, og normalt lysere grønnfarge enn dyrka havre. Det finnes fire varianter i Norge, og Mattilsynet kontrollerer kostnadsfritt om det er floghavre du har fått. Send inn mistenkelige planter til analyse, det er viktig å få bukt med dette ugraset. Kommunens landbruksforvaltning eller vi i NLR hjelper deg gjerne med utfylling av skjema og innsending av prøve.


Bekjemping

Har du først fått floghavre på areal som du driver må bekjemping og kontroll tas seriøst for å unngå videre spredning. Kontroll og luking er påkrevd og effektivt, men ofte er det i praksis vanskelig å få med seg alt. I mange tilfeller er det nødvendig med kjemisk bekjemping i tillegg. Det finnes meget effektive plantevernmidler mot floghavre. Av midler er det Puma Extra og Axial som er aktuelle i bygg og hvete. Husk at floghavre også kan bekjempes i andre kulturer, eks om du dyrker erter i vekstskiftet.

Puma Extra er ikke tiltatt brukt lengre enn til ferdig busking. Puma extra er egentlig i praksis kun et alternativ dersom man velger å sprøyte mot floghavre sammen med ugrassprøyting på et tidlig stadium. Dersom det sprøytes for seint (etter leddknute er synlig) kan det bli skade på kornet og redusert effekt mot floghavre. Puma Extra er blandbar med for eksempel Express og CDQ. Dose: 100-120 ml per dekar gir en kostnad på ca. 30-36 kr per dekar.

Axial har en stor fordel i at den kan brukes over en lengre periode: fra 2 bladstadiet til flaggbladet er fremme. Det gjør at Axial blir veldig fleksibel med tanke på behandlingstidspunkt sammenlignet med Puma Extra. Floghavre kommer ofte i flere "generasjoner" og planten må ha 2 blad ved sprøytetidspunktet, derfor er det ofte en fordel å drøye floghavresprøytinga litt. Aktuell dose er 60-120 ml per dekar og det gir en kostnad på ca. 30-60 kr per dekar.

Obs! Puma Extra og Axial må selvsagt ikke brukes i havre!