Prosjektet er støttet av NLR Grøntmidler.

Brix måler sukker- og mineralinnholdet i en frukt eller grønnsak. Høy brix betyr at sukker- og mineralinnholdet er høyt, og er, til en viss grense, et tegn på god smak og kvalitet. Det måles brix for å se på lagerkvalitet i enkelte kulturer og høy brix skal gi god lagring. Brix er også en sortsegenskap. Sorter med høy brix er ofte søtere og lagrer bedre. Ved å notere kvalitet ved ulike brixnivå gis det en kontrollskala for brixverdien av produktet når kvaliteten er på topp.

Vi ville se om vi så noen forskjeller i brix ved ulike høstetidspunkt og etter lagring for å se om vi kunne se en sammenheng mellom brix og rett høstetidspunkt for best lagring.

34 20 Brixmaling av gresskar
Brixmåling av gresskarsaft

Vi høstet inn 20 gresskar av sorten Racer 2 ganger og gjorde målinger både ved høsting og 3 ganger fra lager. Det ble også høstet 4 stk. Flynn som ble målt ved høsting og etter lengst lagring. I og med at vi må skjære i gresskaret for å måle brix fikk vi ikke målt på samme gresskar flere ganger, men alle gresskarene er fra samme felt.

Halloweengresskarene er ikke foredlet for smak, og hadde i utgangspunktet relativt lav brix. Vi klarte ikke å se noen sammenheng på brix og lagerkvalitet på bakgrunn av denne testen. Vi så at gresskar med råteflekker hadde noe høyere brix. Veldig tørre gresskar hadde også høy brix og det var vanskelig å få ut væske av det. Mulig disse tørrere gresskarene også vil lagre bedre, men det er vanskelig å bevise i denne testen. Det var synkende brix etter hvor lenge gresskarene var lagra. Mulig at sukker gjøres om til stivelse ved lagring og det blir stabilisert etter en viss tid.

Det kunne vært interessant å se på om ulike typer gjødsling vil påvirke brix og lagring.

S240 Figur 1 Brixmalinger gresskar
1-5: Racer høstet 10/9, 6-10: Racer høstet 17/9, 11-12 Flynn høstet 17/9