Ei lagelig jord smuldrer ved jordarbeiding. Jordarbeiding på lagelig jord forebygger danning av klump og jordpakking i djupere jordlag, og reduserer energiforbruket.


Sjekk lageligheta

Når du skal sjekke om jorda er lagelig, tar du med deg en spade ut i åkeren. Grav ned til 15-20 cm, og form jorda til en liten ball med fingrene. Dersom jorda i ballen smuldrer og faller fra hverandre ved et lett trykk, er det lagelig for pløying. Samtidig vil du kjenne om jorda er våt. På sand- og siltjord er det litt vanskeligere å bestemme om jorda er lagelig, men hvis jorda virker blankere når du klemmer den eller der du setter spaden i jorda, er det nok litt for vått. Siden jorda tørker ovenfra og ned, nytter det ikke å bare sjekke i toppen. Man må grave seg litt nedover for å sjekke at jorda er lagelig i flere sjikt. Avhengig av jordart bør det gå 1-2 dager med opptørking etter pløying før harving.

Mål jordtemperatur

Før du skal sette poteten, så eller plante grønnsakene, bør jorda være varm nok. Den enkleste måten å måle jordtemperaturen på et å bruke et steiketermometer. Det er fint lite som vokser i jorda når jordtemperaturen er under 5 grader. I Nord-Norge er jorda ofte kald og litt rå på våren og forsommeren. For å få opp temperaturen der plantene skal vokse, er dyrking på drill et godt tiltak. Drillen har stor en overflate som gjør at den tørker raskere opp og magasinerer varme godt. For å få en god størrelse på drillen og en drill som holder formen, kan man bruke en drillformer, som pakker overflaten på drillen litt. Bruk av fiberduk øker jordtemperaturen og bidrar til å holde varmen i jorda gjennom natta og på kalde dager. Det er viktig å få på duken så snart som mulig etter setting/såing/planting.

Hvis du vil lese mer om lagelig jord og pakkskader, kan du lese denne artikkelen fra NLR Innlandet: Når er jorda laglig for jordarbeiding? | NLR Innlandet. Nederst i artikkelen er det en video hvor Kari Bysveen, rådgiver i NLR Innlandet, viser hvordan man vurderer om jorda er lagelig.

Jord jostein skaga
Lagelig jord på Dønna førte til at gulroten allerede er sådd. Bilde: "Kvikklunsj produksjon" tatt av Jostein Skaga