De fleste tiltak er søknadspliktige. NLR har landsdekkende rådgivere som kan bistå med rådgiving, søknad om tilskudd, byggesøknad osv.

Les meir om tenesta vår på området:

Fornybar energi

Produksjon av elektrisitet

Solceller

Solceller på tak er en effektiv måte å produsere egen strøm uten mye ettersyn og vedlikehold. Hos Innovasjon Norge vektlegges og prioriteres anlegg som har et betydelig forbruk i næring der landbruksvirksomheten er viktig for sysselsetting på gården. Det gis ikke støtte til mindre anlegg og anleggene må ha tilstrekkelig lønnsomhet etter investering. Egne regler for veksthus.

Enova gir støtte til mindre private anlegg.

En av ulempene med solceller at de produserer normalt lite av årsproduksjonen i perioden november – februar. Belegg fra støv fra ventilasjon fra gris og fjørfe kan også være en utfordring i forhold til virkningsgrad.

Forventet levetid + 30år.

Solceller tak fjos
Foto: Svein Ånestad

Vindturbin

Vindkraft tilpasset energibehovet til gården begynner å bli et lønnsomt alternativ. Men her er regelverk og støtteordninger ikke på plass. I Time kommune. Rogaland, er det gitt dispensasjon* for å sette opp 1 stk 26 meter høy gårdsvindmølle med ytelse 25kW og årsproduksjon 70 000 – 110 000 kW årlig. *Skal behandles i Rogaland fylkeskommune.

Enova gir støtte til små private vindturbiner, men er lite aktuelt for landbruk.

Vindturbiner tilpasset gårdsnivå har ikke støtteordning foreløpig.

Ulempene med vindkraft er ca 35% produksjon i forhold til installert effekt, samt støy og det visuelle med tanke på naboer. Ikke alle områder at netteier har kapasitet på nett, trafo o.l. til å ta imot overskuddsproduksjon.

Forventet levetid 20-30 år.

Prisnivå: fra kr 1,3 millioner + mva

Varmeproduksjon

Varmepumpe

Varmepumpe

Pellets-, ved- eller flisfyring

Ved/flisfyr er et godt varmealternativ i områder med god tilgang på trevirke. Akkumulatortank (godt isolert stor vannbeholder) kreves for å få jevn belastning av fyren.

Eksempel på løsning kan være å støpe dekke i betongsilo som er ute av bruk og dermed få brannsikkert fyrrom under. Dekket over kan brukes til vedlager eller flismagasin.

Vedmaskin
Foto: Atle Lende

Solfanger:

Solfanger er lite aktuelt i landbruk på våre breddegrader dersom varmebehovet ikke er stort på sommeren. Lav effekt i vinterhalvåret.

Kombinert varme og elektrisitetsproduksjon

Biogass

Blanding av husdyrgjødsel, matavfall og annet organisk avfall pumpes inn i en tett råtnetank hvor anaerobe mikroorganismer bryter ned og produserer gasser som i hovedsak består av metan og CO2. Denne gassmiksen kaller vi biogass. Det bør være tilgang til minst 4000 m3 husdyrgjødsel i tillegg til andre substrater for å få lønnsomhet ut av et biogassanlegg.

Biogassen kan brennes direkte for varmeproduksjon. I stasjonære motorer eller gassturbiner kan gassen brukes til elektrisitet- og varmeproduksjon. Ca 1/3 blir elektrisitet og ca 2/3 blir til varme.

Biogassen kan også oppgraderes til ren metangass og brukes til drivstoff.

Innholdet i råtnetanken etter uttak av biogass kalles for biorest, og er en homogen blanding som kan brukes som gjødsel.

1 m3 biogass gir 6,2 kWh

Innovasjon Norge støtter biogassprosjekt i landbruket.

Prisnivå: fra kr 4 millioner

Biogassanlegg foto Svein Ivar Anestad
Biogassanlegg. Foto Svein Ivar Ånestad