Materialvalg i landbruksbygg

05.12.2013 (Oppdatert: 11.12.2018)

De tradisjonelle landbruksbyggene i Norge er store, røde låver i tre. De siste årene har det kommet flere løsninger, fra industribygg som stål, sandwich- og betongelement.

 

Betong

Fordi betongen har en status som "evigvarende" har det blitt brukt mye betong i landbruksbygg opp i gjennom tiden. De senere årene har økt belastning gjennom for eksempel mer mekanisering påpekt svakheter med betong og betongkvaliteten.

Hvor god betongkvaliteten må være er avhengig av hvor i bygget den skal brukes, og hvor stor last den skal tåle. Det er ikke alltid nødvendig å ha så god betongkvalitet at den kan bære en traktor på steder hvor det faktisk ikke blir kjørt med traktor.

Betong som brukes i landbruket er utsatt for store påkjenninger miljømessig. Betong som er dimensjonert bedre, vil alltid holde lenger, men betongen er dyr - så det kan lønne seg å heller overflatebehandle den. Herdetiden har også mye å si i forhold til styrke og holdbarhet. Det er viktig at betongen ikke tørker ut under herding da dette kan svekke kvaliteten.

Betongelement er en effektiv måte å bygge på og brukes mye i landbruksbygg. Element i både golv og vegg er ganske vanlig. Betongspaltegolv kommer også i ferdige element, men betong er et tungt materiale som gjør det kostbart å transportere og håndtere.

 

Illustrasjonsfoto: Betong. (Hentet her: http://www.jbcbygg.no/Betong-og-betongarmering)

 

Tre

Bygninger i tre har lang tradisjon i Norge, og er et prisgunstig materiale for mange fordi en del har dette tilgjengelig på eiendommen. Tre har god bæreevne i forhold til vekt og det har gode termiske egenskaper.

Kvaliteten på trevirke som brukes i bærende konstruksjoner må være god. Trelastforhandlerne klassifiserer trevirke. Limtre er bjelker som er limt sammen i lengde og bredde, som gir sterke bærende egenskaper som gir rom for lange spenn.

Massivtreelement er også noe som kommer. Det er elementer som for eksempel er 10 - 15 cm tykke og gir en delvis isolerende effekt. Disse passer godt for frostfrie husdyrbygg som skal holde temperaturer over 0 grader.

Tre har også gode branntekniske egenskaper og bærende trekonstruksjoner med større dimensjoner har lang gjennombrenningstid og bærer dermed bygget lenger ved brann.

 

Nytt lagerbygg oppført i treelementer. Foto: Veronica Grafsrønningen

 

Sandwich

Sandwichelement er ferdige elementer som består av stål og isolerende skum. Det er et rimelig alternativ som blir mer og mer vanlig. Som regel blir de kombinert med bærende konstruksjoner i stål eller limtre. Ved valg av elementer er det viktig å velge element som har stor nok isolerende effekt i forhold til varmebalanseberegning.

I husdyrbygg hvor det brukes sandwichelement kan det være lurt å ha drivganger eller lignende nærmest vegger, slik at dyrene ikke kan skade veggene.

 

Illustrasjon: Sandwichelementer. (Bilde hentet her: http://www.gaardbrukerservice.no/elementhus.php)

 

Stål

Å bruke stål i landbruksbygg har blitt mer vanlig med tiden, ettersom det er med på i gi en effektiv byggeprosess. Stål brukes mye i bærende konstruksjoner, da det kan bære lange spenn som blir aktuelt med de brede byggene. Konstruksjoner kan ha bredere spenn uten stolper når man velger stålkonstruksjoner, men det forutsetter større dimensjoner som også blir mer kostbare.

 

Illustrasjonsfoto: Bruk av stål på tilbygg. (Bildet er hentet her: http://www.sl-bygg.no/info.php)

 

Les mer her!Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.