Fagartikkelen ble først publisert i medlemsbladet Agronominytt i desember 2021.

Laban har ikke samme hardførheten som vi kjenner hos Hattfjelldal, men den leverer mye og godt fôr. Slåttetidspunkt og hyppig høsting er avgjørende for at hundegraset skal levere kvalitet. Kanskje vokser hundegraset for fort eller er vi for seint ute med slåtten?

Hundegraset sitt dårlige rykte

Mange grovfôrprodusenter er skeptiske til hundegraset og da må vi spørre hvorfor? Tidligere hadde vi kun en slått eller en god første slått og en knapp andreslått. Dette høsteregime var tilpassa grasarten timotei. Med hundegras må høsteregimet intensiveres og kan inneholde både slått og beite. Dersom det ikke kan gjennomføres et intensivt høsteregime, skal hundegras kanskje ikke dyrkes på foretaket? Valget ligger hos foretakseieren!

Soppangrep

Hundegraset får også angrep av sopp på høsten og spesielt mye når det er mye gras i enga og fuktige værforhold. Dette er også en egenskap ved hundegraset som kan ha medført et dårlig rykte som fôrgras. Igjen er det derfor viktig å tilpasse drifta slik at hundegraset høstes før det blir for langt og før soppen etablerer seg.

Bilde 1 Soppangrep pa hundegras pa hosten
Soppangrep på hundegras på høsten. Foto: Ragnhild Renna, NLR NN

Tidlig vekststart, men vett til å avslutte

Hundegraset starter opp veksten ganske tidlig på våren og vokser fort. Sammenligna med fleirårig raigras er den tidlig ute. Raigraset trenger varmere jord for å starte veksten. Hundegraset avslutter derimot tidligere på høsten og får tydelig vekstavslutning. Raigraset vokser bare videre og står med grønne blad inn i vinteren.

Bilde 2 Vekststart var i Vesteralen 20 5 2017 Hundegras har naturlig lysere farge pa blada enn andre gras
Vekststart vår i Vesterålen. Hundegras har naturlig lysere farge på bladene enn andre gras. Foto: Ragnhild Renna, NLR NN

Rask gjenvekst krever hyppig slått

Vi har gårdbrukere i vår landsdel som nå tar tre slåtter på hundegras. I Andøy ble det høsta hundegras 2. juli, 28. juli og 31. august i 2021. Jordtypen, som er ei lett sandjord med pH over 6 og middels moldinnhold, har nok mye å bety for at veksten kommer så fort i gang og at det blir en rask gjenvekst. I denne enga blir det gjødsla over for hver høsting. Erfaringen er at hundegras tåler intensiv drift med gjentatt beiting og slått i vekstsesongen.

Bilde 3 Gardbruker Jann Tore Johansen i hundegraseng som har vaert avbeita pa varen Foto tatt 24 6 2016 for forste slatt
Gårdbruker Jann-Tore Johansen i hundegraseng som har vært avbeita på våren. Foto er tatt før første slått. Foto: Ragnhild Renne, NLR NN
Bilde 4 Gjenvekst hundegras pa Andoya fra forsteslatt 2 7 til 13 8 2020
Gjenvekst hundegras på Andøya fra førsteslått 2.juli til 13.august 2020. Foto: Ragnhild Renna, NLR NN
Bilde 5 Hundegras pa Andoya 4 oktober etter tredjeslatt 29 8 2021
Hundegras på Andøya 4.oktober etter tredjeslått 29.8.2021. Foto: Ragnhild Renna, NLR NN

Grovfôrkvalitet

Mange spør om hundegraset har god nok kvalitet som fôr. Det er tatt fôranalyser av surfôret av hundegras og de viser god kvalitet. Høstetidspunkt er avgjørende for god kvalitet, som for anna gras. Erfaringer fra gårdbrukerne er at hundegraset er svært godt egna i mjølkeproduksjon og til oppforing av kopplam og andre dyr på beite eller i direkteforing. Tilpasser du høstetidspunktet og bruken av enga etter hundegraset sin vekstrytme, så burde fôret bli bra.

Bilde 6 og 7 viser analyseresultat for førsteslåtten for ei hundegraseng og blandingseng med timotei, engsvingel, engrapp og kløver som ligger på samme jordtype og samme lokalitet nord på Andøya. Bilde 8 viser analyseresultat for førsteslåtten for ei hundegraseng på en annen lokalitet på Andøya.

Bilde 6 Surforanalyse av hundegras 1 slatt 2019 i NLR Surfortolken
Bilde 6. Surfôranalyse (NLR Surfôrtolken) av hundegras 1.slått (2019).
Bilde 7 Surforanalyse av blandingseng med timotei engsvingel engrapp og klover 1 slatt 2019 i NLR Surfortolken
BIlde 7. Surfôranalyse (NLR Surfôrtolken) av blandingseng med timotei, engvingel, engrapp og kløver 1.slått (2019).
Bilde 8 Surforanalyse av hundegras 2 slatt 2019 i NLR Surfortolken
Bilde 8. Surfôranalyse (NLR Surfôrtolken) av hundegras 2.slått (2019).

Sortsvalg og samdyrking

Det er sorten Laban som er i handelen og som viser seg å levere både avling og kvalitet. Hundegraset er en einstøing som konkurrerer godt og gjerne for godt med andre vekster, men den kan opptre i enga som tuer og det kan være lurt å ha andre engvekster som kan fylle opp mellom tuene. Vi anbefaler gjerne å så hundegras sammen med fleirårig raigras som også er en aggressiv vekst. Noen sår hundegras sammen med ei allsidig engfrøblanding. Vi tilrår at du følger med enga etter overvintringa og fyller på med frø på overflata i enga for å opprettholde ett tett bestand og hindre ugras. Hundegras trives ikke på myr og tåler svært dårlig å stå i søkk der det er fare for vanndammer og overvintringsskader.